5:24 pm Новини

Попри війну доходи від онлайн-реклами в регіональних медіа зросли на 62% — результати експертного опитування АНРВУ

З початком повномасштабного вторгнення росії деякі українські медіа були змушені припинити діяльність, комусь вдалося зберегти свої колективи, але при цьому довелося оптимізувати виробничі процеси. Значною підтримкою для незалежних редакцій стала фінансова та експертна підтримка міжнародних партнерів та профільних українських організацій, які сприяють розвитку регіональної журналістики. Серед таких є і «Асоціація незалежних регіональних видавців України». 

Якщо у 2022-му році рекламний ринок в Україні стрімко обвалився, і більшість редакцій шукали різні шляхи, щоб вижити, то  вже у 2023-му попри складні умови, спричинені широкомасштабним вторгненням, регіональні інформаційні сайти України продемонстрували стрімке зростання своїх рекламних доходів. За даними проведеного «Асоціацією незалежних регіональних видавців України» опитування експертів з регіональних медіа виявлено, що онлайн-доходи від реклами зросли на 62% порівняно з попереднім роком. І цей ріст став можливим завдяки посиленій інтернет-присутності та адаптації до нових ринкових умов.

— Традиційне щорічне опитування експертів з регіональних медіа допомогло визначити ключові тренди та динаміку розвитку рекламного ринку. Результати показали значний ріст середньозваженого доходу від реклами на сайтах. Частка онлайн-реклами в загальних доходах теж зростає, — пояснює директорка «Асоціації незалежних регіональних видавців України» Оксана Бровко.

Оптимістичні прогнози й на поточний рік, з очікуваним зростанням рекламних доходів на 45% відносно 2023 року.

Найбільш привабливими для рекламодавців сегментами рекламного ринку минулого року стали медицина, заклади харчування, будівництво та непродовольчі товари, що відображає зміну споживацьких пріоритетів та адаптацію бізнесу до поточних викликів.

Питома вага доходів від онлайн-реклами опитаних інформаційних медіа в 2023 році склала 61% від загальних рекламних доходів (у принті та онлайн медіа). Це підкреслює зміщення фокуса від традиційних медіа до цифрових платформ. Ці результати отримані шляхом опитування керівників рекламних відділів регіональних медіакомпаній, що представляють південну, північну, східну, західну та центральну Україну. Отримані дані — відображають реальну картину рекламного ринку, оскільки розраховувалися на основі реальних даних від рекламних відділів, не за прайсами, — підсумовує Оксана Бровко. 

Тим часом «Асоціація незалежних регіональних видавців України» продовжує активно підтримувати та сприяти посиленню фінансової стабільності українських регіональних редакцій. Наприклад, 28 лютого АНРВУ  у партнерстві з WAN-IFRA та EU4IM розпочали міжнародний курс Digital ABC Модуль Е «Епоха штучного інтелекту в редакції», до якого долучилися шість країн.

Участь у проєкті беруть понад 100 осіб. 28 із них представляють 14 регіональних медіа України. Усі вони отримали можливість удосконалити свої навички із впровадження штучного інтелекту в їхню роботу. Від автоматизації рутинних задач до створення персоналізованого контенту для читачів – можливості безмежні. Це шанс покращити якість роботи та відкрити нові горизонти для розвитку регіональних медіа, розробки нових бізнес-моделей.

(Visited 23 times, 1 visits today)

Close