3:00 pm Новини

Захист під час небезпек: як українські журналісти отримали страхування під час відряджень


Робота журналістів в умовах війни є надзвичайно ціннісною та важливою, оскільки голос медіа дає можливість усьому світові почути, що насправді відбувається в Україні. 

Повномасштабне вторгнення Росії на територію нашої держави супроводжується безліччю звірств та жахливих воєнних злочинів, які вдається фіксувати саме працівникам незалежних редакцій. Завдяки їм ми всі маємо змогу більше дізнатися про те, що відбувається на лінії фронту та почитати, побачити чи почути історії сміливих воїнів, усіх сил оборони та навіть цивільних, які щодня докладаються до наближення нашої перемоги. 

Розуміючи важливість та складність роботи медійників, «Асоціація незалежних регіональних видавців України» спільно із закордонними партнерами, а також п’ятьма  українськими громадськими організаціями (Фундація «Суспільність», ІМІ, «Детектор медіа», ЦЕДЕМ та ІРРП) започаткували та успішно реалізували програму зі страхування українських журналістів. Протягом 2022-го і 2023-го років «Міжнародний фонд страхування журналістів» пропонував досконалі страхові рішення для збереження здоров’я та життя медійників. Сума страхування — до 100 тисяч доларів США. За час існування проєкту страхових випадків не було. 

— Загалом за час проєкту вдалося обробити та застрахувати по майже 300 заявкам від медійників, загалом на 886 страхових днів, — розповідає директорка «Асоціації незалежних регіональних видавців України» Оксана Бровко. — Для того, щоб журналісти вчасно отримали страховку, наша команда працювала 24/7, комунікуючи з кожною та кожним, хто подавався на підтримку. Ми супроводжували колег у всіх питаннях — від заповнення заявки, загальних роз’яснень і рекомендацій до постійного зв’язку під час робочих відряджень. Наші координаторки вболівали за кожного, з ким працювали, та завжди були готові надати консультацію чи допомогти у вирішенні проблем! Це був складний виклик, але дуже відповідальний. І команда впоралася!

Оформити страхування могли не лише журналісти, а й фіксери, відеоператори, редактори, фотографи незалежних українських медіа, які направлялися в офіційне відрядження в зони бойових дій, на звільнені території, прикордонні території з Росією та Білоруссю, прифронтові території.

Насправді мова не про один, два чи навіть три регіони. Подавати заявку можна було, їдучи у наступні області:

  • Херсонська
  • Запорізька
  • Сумська
  • Миколаївська
  • Донецька
  • Луганська
  • Одеська
  • Харківська
  • Дніпропетровська
  • Прикордоння Київської та Чернігівської

Проєкт відбувався завдяки фінансовій підтримці партнерів — ECPMF та WAN-IFRA.

— Ми розуміємо, наскільки важливою є така підтримка для українських журналістів. Адже насправді в країні немає постійних якісних програм страхування для медіа. Тож наша ініціатива — це можливість для редакцій безоплатно і швидко оформити гарантію захищеності для своїх працівників, — наголошує Оксана Бровко. — Тож зараз ми активно працюємо над продовженням проєкту і віримо, що вже невдовзі повідомимо всім гарні новини про його відновлення.

Деталі проєкту та відгуки учасників можна переглянути на сайті https://war-correspondent.info, а також стежте за оновленнями сторінки «Асоціації незалежних регіональних видавців України» у Фейсбук. Тут також можна переглянути відеосюжети, виготовлені за підтримки «Міжнародного фонду страхування журналістів». 

— Саме завдяки цій підтримці вдається створювати сюжети та показувати світові правду. Для нас дуже важливо відчувати, що буде надійна підтримка у випадку отримання травм тощо, — наголошує Сергій Шаповалов, кореспондент Суспільне Суми, який регулярно знімає сюжети на прикордонній із Росією території Сумщини. Кожен такий ролик — це ризик, адже ніхто не знає, у який момент і «що прилетить від ворога».

(Visited 91 times, 1 visits today)

Close