10:29 am Новини

Як найстаріша щоденна газета світу успішно перейшла з принту в онлайн та захопила молоду аудиторію

Wiener Zeitung є культурним надбанням Австрії та найстарішою щоденною газетою у світі, яку заснували 1703 року. Австрійська влада почала публікувати офіційні документи в інтернеті, тож друкована версія стала непотрібною. Як пережили це в колективі та з нуля запустили вебсайт? Про це  розповіла заступниця головного редактора Катаріна Шмідт у рамках навчальної програми курсу Digital ABC, створеним за ініціативою «Асоціації незалежних регіональних видавців України».

Востаннє друкована версія видання вийшла 30 червня 2023 року, натомість з липня запустили діджитал-версію з назвою WZ. Сайт фінансується державою. За законом, WZ як суспільне медіа, має висвітлювати теми з конкретних точок зору: наприклад, з політичної чи історичної точки зору або з особливим акцентом на Австрії як сприятливому місці для бізнесу. Редакція наголошує: тема має бути соціально актуальною та на кілька місяців чи більше. Фокус медійників має бути зосереджений на всіх австрійцях, залишивши акцент на Відні позаду. 

Відбулися зміни у фінансуванні медіа, якщо раніше це було 18 мільйонів євро на рік, то зараз — понад 6. Штат журналістів також довелося скоротити із 50 до 12. Загалом же колектив складається із 20 осіб. 

Крім того, редакція старається застосовувати інші підходи в роботі. Перш за все — це застосування аналітики даних, що мало робили раніше. За словами заступниці головної редакторки, планування матеріалів на сайт відбувається за півтора тижня, після написання тексту його ретельно редагують та аналізують, аби він відповідав запитам аудиторії. Власне, усі журналісти повинні ставити собі запитання: яка мета того, що я роблю? Яку користь принесе мій матеріал?

— Раніше були команди, які займалися політичними новинами, спортом чи іншим. Зараз ми запровадили посаду керівника по роботі з текстом. Це як головний копірайтер, щотижня інша люди в колективі бере на себе цю функцію. Вона відповідає за те, щоб були правильні заголовки, щоб матеріали та фото були якісними та відповідали запиту аудиторії, щоб не було забагато абревіатур тощо. Є окремо люди, які займаються подкастами, соцмережами, — пояснює заступниця головного редактора.

WZ відійшла від практики написання довгих текстів. Щодня на сайті з’являється приблизно один матеріал, довжиною у 3000 символів. Це не про повільність, а про якість. Кожна стаття має бути детально пояснена і наповнена експертними думками. Вона має дати вичерпні пояснення на ті чи інші теми. 

— Зараз ми дещо ігноруємо питання актуальності, маючи невеликий штат, розуміємо, що не можемо постійно бути першими. Контент орієнтований переважно на те, що визначено законом: політичну, економічну ситуацію, наукові розробки, питання демократії тощо. Ми також практикуємо формування невеликих команд, які спільно працюють над однією темою, наприклад використанням майна чи бюджетних коштів тощо. Також ми не конкуруємо, а співпрацюємо з незалежними редакціями та даємо їм можливість публікувати свої тексти на нашій платформі, — продовжує Катаріна Шмідт.

Для дистрибуції контенту  видання використовує соціальні мережі, але тут не ставлять ставку на Фейсбук, як в Україні, приміром. Інстаграм, Тік Ток та Ютуб – основні платформи, які розвивають в Австрії. У планах — залучити на сайт щонайменше 5% усієї молодої аудиторії Австрії. 

— Якщо у вас є проблеми з грошима, забудьте про друковані видання. Краще інвестувати ці кошти у розвиток свого медіа. Цілком можливо донести, що якість – це не лише про папір. На сайтах цілком можна якісно подавати актуальну інформацію, — завершує Катаріна Шмідт.

(Visited 55 times, 1 visits today)

Close