4:59 pm Новини

Фестиваль журналістики в Перуджі: топ медіатрендів

Щороку чудова та атмосферна італійська Перуджа відкриває свої двері для журналістів з усієї Європи, аби поділитися найновішими трендами в медіаіндустрії та досвідом. 

This image has an empty alt attribute; its file name is 436495732_964570971776850_4259674056467427787_n-1024x681.jpg

За сприяння «Асоціації незалежних регіональних видавців України» уперше на Міжнародному фестивалі журналістики побували й редактори та видавці п’яти регіональних редакцій: «20 хвилин» (Тернопіль), «Кременчуцький Телеграф» (Кременчук), «ОГО» (Рівне), «Гривна» (Херсон) та «Коlо.news» (Полтава). Упродовж 17-21 квітня медійники з України мали можливість відвідувати різні панелі та спілкуватися із колегами з різних країн світу.

Цьогоріч черед обговорюваних тем були панелі про висвітлення воєнних подій, правила роботи та сучасні тенденції розвитку коротких і довгих відео для соцмереж, висвітлення виборів, тактику ведення вдалих інтерв’ю, а також — роботу редакцій зі штучним інтелектом та багато іншого. 

«International Journalism Festival» традиційно збирає кілька тисяч журналістів, редакторів, медіаменеджерів та представників донорських організацій. Тут є нагода не лише почути й побачити презентації топмедійників, а й можливість побачитися з партнерами та поділитися планами. 

— На жаль, у світі трапляється все більше конфліктів, за кордоном звикають до війни в Україні, тому важливо бути присутнім на якомога більшій частині міжнародних майданчиків, де можна спілкуватися і доносити правду про ситуацію в нашій країні. Журналістський фестиваль у Перуджі — одне із таких місць, оскільки тут щороку збирається орієнтовно 2000 медійників з усього світу. Тому я дуже щаслива, що нам вдалося тут побувати із групою редакторів для того, щоб спілкуватися з колегами, розповідати про те, як ми працюємо, як ми боремося і продовжуємо професійно виконувати свою роботу навіть в умовах війни, — говорить директорка «Асоціації незалежних регіональних видавців України» Оксана Бровко. 

Українські медійники, яким вдалося відвідати фестиваль, захоплено розповідають про свої враження. 

Наталія БУРЛАКУ, головна редакторка сайту «20 хвилин» та газети «RIA плюс»:

— Уперше була на італійському фестивалі журналістики. Вражають масштаби і теми, які звучать. Актуальні тенденції про відео, соцмережі, роботу зі штучним інтелектом — усе те, з чим працюємо. Корисна можливість познайомитися з колегами з інших країн, розповісти про ситуацію в нашій державі, бути голосом незалежної журналістики. Дякую Асоціації за сприяння в організації поїздки.

Леся ЛАЗОРЕНКО, СЕО «Кременчуцький Телеграф»:

— Більше 200 дискусій, 600 кращих спікерів і безліч учасників. Загальні враження від заходу дещо полярні. Цікавий досвід від провідних спеціалістів з використання штучного інтелекту та розвитку технологій з цифрової безпеки допомагають визначити вектор стратегічного розвитку, але при цьому про Україну говорять менше. Багато тем присвячених відбудові та розслідуванням. І мова йде не лише про розслідування і фіксацію воєнних злочинів, а й про корупцію всередині країни.  Нас, звісно, підтримують, але іноді здається, що не зовсім розуміють у яких умовах ми живемо і працюємо, що говорити про відновлення і відбудову можливо лише після перемоги, а для перемоги нам потрібна підтримка.

Світлана ОМЕЛЬЧУК, директорка «ОГО»:

— Фестиваль був насиченим подіями, сподобалося різноманіття секцій і виступів, незвичайна організація і локація. Нові тренди для ЗМІ — ШІ, короткі вертикальні відео. Вразив кейс білоруських журналістів, які у вигнанні та попри тиск працюють і підтримують довіру в аудиторії.

Тетяна ЦИРУЛЬНИК, головна редакторка «Коло.news»

— Фестиваль вразив високою концентрацією інформації на найважливіші для нас теми: війна, штучний інтелект (було орієнтовно 30 панелей), робота з соцмережами, нові діджитал-інструменти на зразок google pinpoint. Охопити все було неможливо, на кожну з лекцій потрібно було займати й вистояти чергу, тож доводилось навіть кооперуватись з колегами, які ішли на інші лекції, а потім ми обмінювались фото презентацій і записами спікерів. Фестиваль журналістики — це п’ять днів наповнення та обміну інформацією, знайомства з колегами та діджитал-відкриттів.

Сергій БОЛОТОВ, СЕО «Гривна»:

— Після часу, коли працюєш самотужки (ти й команда) на своєму локальному ринку зі своїми локальними проблемами, приїздиш до Перуджі, бачиш тисячі однодумців, спілкуєшся із багатьма… — відчуваєш дотичність до чогось великого і глобального… І ти неодмінно згадуєш про свою журналістську місію — інформувати, перевіряти, впливати, змінювати. Це дуже надихає.

На сторінці Асоціації у Фейсбук ми розповідали найцікавіше із фестивалю. Приміром, про те, чому короткі відеосюжети у соцмережах нині набирають обертів популярності й коли доцільно балансувати з довгими відео.

Ось за цим посиланням ви зможете переглянути новий звіт про генеративний штучний інтелект у медіа! У грудні 2023 року Associated Press у співпраці з Лабораторією обчислювальної журналістики Північно-Західного університету та Лабораторією штучного інтелекту, медіа, демократії Амстердамського університету провели опитування, щоб краще зрозуміти майбутнє новинної роботи та відповідального використання генеративного ШІ в журналістиці.

Більше анонсів подій та цікавих кейсів читайте на сторінці Асоціації у ФЕЙСБУК. Підписуйтесь, щоб не пропустити нові можливості.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Close