5:48 pm Новини

На безпекових тренінгах для журналістів вчать виживати та рятувати інших

Жодне місто в Україні нині не є безпечним, і навіть якщо сьогодні більш-менш спокійніше в якомусь із регіонів, то ніхто не знає, чого чекати завтра. Медійникам, які часто перебувають в епіцентрі «гарячих» подій, надзвичайно важливими є знання щодо надання першої домедичної допомоги. Щоб у випадку загрози і собі життя врятувати життя, і тим, хто поруч.

«Асоціація незалежних регіональних видавців України» разом із партнерами неодноразово організовувала безпекові тренінги для журналістів. 2-4 жовтня 42 медійники з різних куточків України мали змогу опанувати такі навички. І це не були лиш теоретичні лекції, кожен із учасників мав змогу максимально «відточити» все на практиці. 

Навчання проводили британці Лерой та Алістер, які мають досвід служби у армії, у підрозділах спецпризначення, рятівних загонах. Вони виконували завдання у різних небезпечних точках планети, тож ділилися із присутніми не лише здобутими знаннями, а й порадами.

 — Важливо, що ми проводимо такі тренінги в Україні, особливо зараз, коли тут повномасштабна війна. Наша робота пов’язана з навчанням журналістів. Безпековий тренінг потрібний для освоєння навиків надання першої допомоги та посилення безпеки на полі бою, а також вироблення стратегії та техніки для зменшення ризиків у роботі. Тренінг також допомагає журналістам розуміти особливості психологічної підготовки та збереження психічного здоров’я в умовах воєнного стресу, — прокоментували тренери.

Протягом двох днів два потоки учасників вчилися відчувати пульс, накладати турнікети, тампонувати рани, витягували «поранених» із поля бою, користуватися ізраїльським бандажем, надавали першу допомогу, не маючи нічого під руками. Умови, у яких працювали присутні, були наближені до тих, які можуть бути в небезпечних зонах. Лунали імітовані звуки вибухів, пострілів. Та й «поранення» були максимально схожі до реальних, з масивними «крововтратами», серйозним травмуванням кінцівок, легень та інших органів.

Пам’ятати про 5 пунктів надання допомоги — ось на чому постійно наголошували тренери. 

Тож не забувайте: 

1 – Оцінити безпечність середовища навколо. Нехтуючи небезпекою, можна загинути і самому. 

2 – Спробувати отримати відповідь від потерпілого, звертаючись до нього: «З вами все гаразд?» Торкніться його. Якщо людина відповіла – підтримуйте голосовий контакт.

3 – Зупинити критичну кровотечу. На кінцівках – наклавши турнікет, на інших ділянках тіла – затисніть місце кровотечі пальцями, при можливості затомпанувати рану. Ізраїльський бандаж – це стерильна пов’язка, призначена для контролю кровотечі. 

4 – Забезпечити прохідність дихальних шляхів.

5 – Перевести постраждалого у стабільне положення (на боці, обличчям до себе, рука під головою, нога зігнута в коліні). Контролювати дихання. 

– Звісно, коли ти тренуєшся, умови є більш стабільними психологічно, тож важливо максимально наблизити їх до реальності. Журналісти, які відвідували та брали участь у таких тренінгах, розуміють, що їх варто повторювати, а навички потребують регулярного відпрацювання. Адже від медичної допомоги та правильної поведінки під час ураження залежить ваше життя або того, хто поруч, – зауважує директорка «Асоціації незалежних регіональних видавців України» та організаторка тренінгів Оксана Бровко

За її словами, попит на такі навчання досить великий, після завершення всі учасники обов’язково заповнюють форму зворотного зв’язку. Судячи з позитивних відгуків, усі повертаються додому більш підготовленими та впевненими. 

– На тренінги 2-4 жовтня ми мали понад 150 заявок, мали можливість запросити лише 42. Але вже зараз думаємо над тим, щоб обовязково провести такі ж навчання і для інших журналістів. Адже розуміємо, наскільки цінною та важливою є зараз підтримка медійників. А такі знання є життєво важливими. Тому стежте за анонсами на нашій сторінці та на сайті, невдовзі ми ще покличемо на безпекові тренінги, – підсумовує Оксана Бровко.

Підписуйтесь на сторінку «Асоціації незалежних регіональних видавців України» у Фейсбуці. Тут оперативно з’являється корисна інформація для медійників. 

Проєкт реалізується за підтримки:

(Visited 149 times, 1 visits today)

Close