8:54 pm Новини

Озвучені лонгріди та вертикальні відео за моделлю «бетмена»: сучасні медіатренди, які використовують у Данії

Навчальну поїздку в Данію для українських медійниць організувала «Асоціація незалежних регіональних видавців України» спільно з Данською асоціацією медіа. Протягом тижня, з 9 по 15 жовтня, видавці та головні редакторки з різних міст України (Одеси, Кременчука, Тернополя та Рівного) мали можливість відвідати данські медіа, поспілкуватися із закордонними колегами, побачити зсередини процес створення контенту для газет, сайтів і телебачення, а також розповісти про свій досвід та ситуацію на медіаринку в Україні.

— Це була дуже продуктивна та важлива поїздка. «Асоціація незалежних регіональних видавців України» постійно підтримує регіональні медіа. А співпраця із закордонними партнерами дає можливість українським медійникам переймати досвід колег, втілювати якісні зміни у своїх редакціях та розвивати незалежну українську журналістику в регіонах. Особливо необхідно це зараз, у час повномасштабної війни, коли голос чесних та об’єктивних журналістів є вкрай важливим, — говорить директорка «Асоціації незалежних регіональних видавців України» Оксана Бровко.

Разом із керівником Данської асоціації медіа Mads Brandstrup медійниці з України побували у редакції Jfm (Оденсе), що видає одну з найстаріших газет світу. Їй понад 250 років. І попри збереження традиції випуску друкованого ЗМІ, основний виклик, як, власне, і перед українськими видавцями сьогодні, — створювати та розвивати якісні онлайн-медіа. 

Jfm має унікальний досвід організації спільної командної роботи для різних ньюзрумів. Мають 15 щоденних газет, 53 щотижневих, 14 новинних сайтів та 5 радіостанцій. 

Також побували у редакції «Politiken» — данській щоденній газеті, що видається JP/Politikens Hus A/S. Є другою за розміром накладу газетою в Данії. Щоденна аудиторія читачів складає майже пів мільйона осіб. На міжнародному рівні видання відоме своїми світлинами.

Приблизно 80% матеріалів заблоковано. Їх можна переглянути з платним доступом. 

Digital direktør Politiken Troels Behrendt Jørgensen розповів про систему планування матеріалів на сайт і в газету. А також про те, що у них є 400 готових шаблонів для верстки матеріалів, тому щоразу журналістські історії мають цікавий та оригінальний вигляд. Для кожної статті є свій розмір (у знаках), а також уже на етапі розробки теми продумують всі додаткові елементи — відео, графіку, інший інтерактив. 

Відеовізуал подачі матеріалів на сайт — це комбінація відео й тексту. А результати взаємодії читачів з матеріалом можна відстежувати в реальному часі на сайті. Тож автор уже точно знає, чи зацікавила аудиторію його робота. А ще в редакції є старий архів, де зберігаються історичні фото з усього світу. При потребі відповідальний працівник може знайти важливі світлини для матеріалів. 

Відчути себе в ролі телеведучих та побачити процес створення професійних телесюжетів українські журналістки змогли на національному цілодобовому телеканалі TV2.dk. Його вважають одним з найпопулярніших телеканалів Данії й не тільки. 

Короткі відео з обов’язковою структурою структурою за моделлю «бетмена» (початок-кульмінація-розповідь-кульмінація-розповідь) можуть використовувати і українські медіа.

Сучасні студії з куленепробивним склом, повний арсенал технічних засобів, можливість знімання в різних умовах та середовищі — масштаби вражають. 

Berlingske Media — данська медіакомпанія, розташована в Копенгагені, яка володіє багатьма газетами, вебсайт та радіостанціями. Головна газета компанії, Berlingske Tidende, нині Berlingske, є однією з найстаріших газет у світі. Перший номер  був опублікований 3 січня 1749 року. Компанією керує Anders Krab-Johansen, колишній генеральний директор і головний редактор Børsen.

Berlingske Media зосереджується на чотирьох основних брендах; Berlingske, B.T., Weekendavisen і euroInvestor. Два з них мають пейволл, два — у вільному доступі й фінансуються коштом реклами. 

«Очі та вуха України – вільні ЗМІ – щодня борються за те, щоб повідомляти та інформувати українців про суспільство в розпал війни, яка триває, забираючи невинні життя. Деякі журналісти працюють в укриттях, а інші змушені тікати з міста, у якому живуть і про які пишуть, тому що їхні будинки та місцеві громади бомбардують і перетворюють на руїни.

Нелюдські умови для роботи. Але вони роблять все, що можуть, і вони наполегливі. Вони не здаються», — такими словами відзначила візит українських медійниць Данська асоціація медіа на чолі з Mads Brandstrup.

Кожна така зустріч — це можливість сказати світові про те, як українці відстоюють демократичні цінності та розвивають журналістику навіть у час війни.

«Асоціація незалежних регіональних видавців України» продовжує працювати й допомагати налагоджувати партнерські стосунки між українськими та закордонними медіа.  

(Visited 88 times, 1 visits today)

Close