10:07 am Новини

Як херсонська «Гривна» пережила окупацію і ракетні удари та відновлюється за підтримки АНРВУ

Були в окупації ворога, але не зламалися! На початку повномасштабного вторгнення херсонську редакцію «Гривна» захопили росіяни й колаборанти, але жоден творчий працівник не перейшов на їхній бік. Після повного знищення офісу, втрати ресурсу медіа на лише відновилося, а й успішно впроваджує нові проєкти.

Розуміючи важливість роботи незалежної редакції, яка продовжує боротьбу на інформаційному фронті та має заслужену довіру аудиторії, «Асоціація незалежних регіональних видавців України» скеровує свої зусилля задля допомоги. У співпраці з регіональною французькою медіагрупою Ouest France з березня у херсонській «Гривні» стартує новий контентний проєкт.

— Це буде серія відеоінтерв’ю на соціально-важливі теми — про дітей під час війни, про життя і функціональні можливості регіону після деокупації, історії місцевих жителів, які живуть під обстрілами, розповіді про військових, медиків, волонтерів та всі наші сили оборони. Також — історії про відбудову і відновлення регіону. Виробництво такого контенту посилить боротьбу з ворожою пропагандою та сприятиме змінам на краще не лише в регіоні, а й країні загалом. Асоціація тривалий час вела переговори із регіональною французькою медіагрупою Ouest France, яка виявила бажання підтримати незалежне регіональне українське медіа, що постраждало від повномасштабного вторгнення. І як результат — початок співпраці. Отож, протягом року херсонська редакція буде отримувати фінансову підтримку від АНРВУ завдяки проєкту з французькими колегами на виробництво важливого для всіх видеоконтенту, — розповідає директорка «Асоціації незалежних регіональних видавців України» Оксана Бровко

Приклад «Гривні» — дуже важливий для інформаційного простору України. Коли редакція не зламалася, а колектив попри важкі умови продовжує працювати — це дуже цінно і для колег, і для регіону, наголошує Оксана Бровко. Саме тому для Асоціації справа честі — підтримувати такі проєкти. 

 — Від початку повномасштабної війни ми підтримували журналістів на виготовлення контенту, папером — на друк видання, коли газетний папір просто зник з ринку, потім — технікою та контентними проєктами, навчанням та тренінгами, — продовжує Оксана Бровко. 

Видавець «Гривні» Михайло Новицький розповідає, наскільки важко було відновити ресурси після окупації ворогом і як газета стала ковтком повітря для місцевих.

—  Після втрати ресурсів у червні 2022 року нам вдалося відновити роботу сайту Гривна.UA, а вже з листопада херсонці, щойно звільнені від окупації, але без світла, води, тепла та зв’язку, уже тримали в руках свою газету. У січні 2023-го у приміщення редакції влучила ракета, знищивши залишки обладнання, яке, тікаючи, не встигли вкрасти окупанти. Та нам вдалося вистояти та зберегти наш колектив, —  говорить Михайло Новицький. — Відновлення роботи стало можливим завдяки декільком міжнародним донорам та підтримці «Асоціації незалежних регіональних видавців України». Ми отримали фінансову підтримку на виготовлення контенту, а також можемо і надалі друкувати свою газету. Наразі випустили уже 40 номерів загальним накладом орієнтовно 500 тисяч екземплярів. Тож двічі на місяць херсонці читають безплатну «Гривну». Для багатьох це – мить повернення до мирного життя, коли не було обстрілів, горя, війни, а поряд були близькі…

Друкують «Гривну» у Запоріжжі, співробітники редакції працюють з різних міст України та Європи, кілька з них знаходяться постійно в Херсоні. Розповсюдження друкованого примірника — ще той квест. Але всі працівники знають, що їхнє медіа дарує відчуття, що життя продовжується, що ця боротьба має сенс, зрештою, папір — це як звʼязок із зовнішнім світом та надія на перемогу. Тут — лише обʼєктивна та правдива інформація, практична допомога у розв’язанні нагальних проблем. З 2024 року редакція також відновила роботу гарячої телефонної лінії, де можна розповісти про своє життя, отримати пораду і підтримку.

Асоціація та партнери продовжують фінансово, технічно та експертно підтримувати незалежні українські редакції. Українські медійники мають можливість долучатися до навчальних міжнародних програм, відвідувати та набиратися досвіду у закордонних редакціях, впроваджуючи найліпші ідеї у своїх ньюзрумах. Наприкінці лютого за сприяння «Асоціації незалежних регіональних видавців України» у партнерстві з WAN-IFRA та EU4IM стартував міжнародний курс Digital ABC Модуль Е «Епоха штучного інтелекту в редакції», до якого долучилися ще пʼять країн. Участь у проєкті беруть понад 100 осіб! 28 із них представляють 14 регіональних медіа України.

(Visited 74 times, 1 visits today)

Close