7:43 pm Новини

Кожна хвилина зйомки — лотерея. Зі страхуванням почуваюся захищеним

З липня українські журналісти, оператори, редактори, фотографи та фіксери знову можуть безоплатно застрахувати себе під час поїздки на небезпечні території. Минулого року цієї програмою успішно скористалися 48 медійників.

Міжнародний фонд страхування журналістів пропонує досконалі страхові рішення для збереження здоров’я та життя. Цю ініціативу започаткували у травні минулого року та успішно розвивають і наразі шість громадських організацій: Асоціація «Незалежні регіональні видавці України» (АНРВУ), Фундація «Суспільність», ІМІ, «Детектор медіа», ЦЕДЕМ та ІРРП.

Заявки можна подавати на необмежену кількість учасників від однієї команди. Більше інформації про проєкт шукайте ТУТ.

Ми зібрали коментарі учасників програми в 2022-му. Вони розповідають, чому ця ініціатива є необхідною для наших медійників і які їхні враження загалом.

«Важливо показувати правду»

Ангеліна Карякіна, головна продюсерка інформаційного мовлення дирекції інформаційного мовлення АТ «НСТУ»:

— Програма міжнародного страхування журналістів надзвичайно важлива для журналістів «Суспільного». Адже вони почуваються захищеними на небезпечних територіях та розуміють, що у випадку травмування можуть розраховувати на підтримку фонду. 

У час війни для нас, медійників, критично важливо показувати, що відбувається на територіях, де тривають бойові дії чи які були під окупацією російських військових. Журналісти «Суспільного» знімали багато сюжетів на Донеччині, Луганщині, на півдні нашої країни. Мільйони, ба навіть більше, людей у всьому світі мали можливість побачити реальну ситуацію. Ми показуємо не лише побут та героїзм наших воїнів, а й життя цивільних, які кожен день — під ворожими обстрілами. При цьому варто зберегти здоров’я та життя нашим працівникам.

«Працюємо на свій страх і ризик»

Олександр Волошин, операційний менеджер агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо»:

— Страхування журналістів на фронтлайн чи звільнених територіях є вимогою часу.

На жаль, у нас не працює жодна державна програма підтримки, тому медійники змушені самостійно шукати якісь варіанти, аби застрахувати себе.

Якщо замовляти послугу в іноземних компаніях напряму, то ніякого фінансування редакцій не вистачить, що покрити витрати.

Тому зараз наші колеги їздять у зону бойових дій на свій страх і ризик. Кожна хвилина зйомки — це робота в небезпечних умовах. Підтримка є дуже цінною та помічною.

«Це гарантія захисту для нас»

Тетяна Курманова, директорка ПГО ТРК «Громадське радіо» та програмна директорка Громадського радіо:

— Робота медійників на фронті — це завжди виклик як для них самих, так і усієї команди.

Небезпека повсюди, страхування є робочою необхідністю, а не примхою. Дуже багато українських журналістів працюють фіксерами для іноземних колег.

І хочу зауважити: всі зарубіжні медійники мають страхування на кожен день. На жаль, ця опція недоступна для нас.  У випадку ураження наші журналісти зараз можуть розраховувати хіба що на себе чи своїх рідних-знайомих. Ініціатива з міжнародним страхуванням є вкрай помічною. Це чудова нагода отримати захист.

«Вдячні за підтримку»

Олександр Такул, менеджер філії Національної суспільної телерадіокомпанії України «Регіональна дирекція UA: Суми»:

— Програма страхування дуже мотивує журналістів. Адже вони можуть почуватися більш впевненими і захищеними під час виконання професійних завдань.

У 2022–му ми змогли застрахувати точно понад 10 осіб і обов’язково скористаємось такою нагодою знову.

Наші журналісти та оператори фактично щодня працюють на прикордонні із росією. І щоразу — це великий ризик для них. Адже ніхто не знає, чи повернеться назад.

Страхування журналістів є необхідністю в умовах, у які ми всі потрапили. Тож вдячні за підтримку.

«Відлік іде на хвилини»

Андрій Крамченков, шеф–редактор «Суспільне Суми»:

— Я особисто  і мої колеги знімаємо сюжети на Сумщині, яку обстрілюють кожного дня. Нещодавно були зйомки у Білопіллі. Ми їдемо після артобстрілів фіксували наслідки агресії ворога, удар по цивільним об’єктам. Та ніхто з нас не знає, що і коли прилетить під час зйомок. Відлік іде не на хвилини навіть, а а на секунди.

Кожна поїздка у прикордонні містечка і села — це лотерея. У нас не розвинена культура страхування життя. Журналісти, оператори та всі члени команди, які їдуть у небезпечні відрядження, мають бути застрахованими. Принаймні, так ми чи наші сім’ї можуть почуватися спокійніше. І у випадку ураження чи загибелі мати якісь гарантії та фінансову підтримку.

 «Бачимо жахіття на власні очі»

Анастасія Дашко, кореспондентка філії Суспільного UA:Донбас:

— Наші кореспонденти не просто знімають сюжети в зоні бойових дій. Декотрі з них навіть проживають там і працюють в умовах постійної загрози для життя. Програма Міжнародного фонду страхування журналістів є надзвичайно помічною, адже дарує можливість мати хоча б мінімальне відчуття того, що все буде гаразд, що наші працівники є захищеними, шо журналісти можуть отримати допомогу та фінансову підтримку у випадку травмування.

Завдяки роботі журналістів, які також щодня ризикують життям, ми показуємо світові реалії, у яких ми живемо. Ми на власні очі бачимо ті жахіття, які принесла війна, ми ретранслюємо правду, аби пришвидшити нашу перемогу. 


Якщо ви збираєтесь на небезпечні території, обовязково застрахуйте себе.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Close